VOORZORGSMAATREGELEN SPMU
- Nuttig geen alcohol en/of drugs 24 uur voorafgaand aan de behandeling.
- Nuttig geen cafeïne (koffie, thee, cola, Red Bull of andere energydrinks) 24 uur voorafgaand aan de behandeling.
- Vermijd zon/zonnebankkuur voorafgaand aan de behandeling.
- Gebruik geen bloed verdunnende medicijnen 24 uur voorafgaand aan de behandeling (in overleg met uw arts).
- U mag 2 paracetamol vlak voor de behandeling innemen indien u dit wenst.
- Gebruik geen Corticosteroïde crème of zalf op het behandelgebied voorafgaand aan de pigmentatie.
- Neem geen NSAID’s zoals Ibuprofen, Aspirine, Diclofenac of Naproxen in 24 uur voorafgaand aan de behandeling.
Het aanbrengen van semi permanente make-up brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat u goed bent uitgerust en genoeg heeft gegeten. Stel de behandelaar op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen, allergieën, epilepsie en overgevoeligheidsreacties. En controleer op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl dat de studio waar u een SPMU wilt laten zetten, een vergunning heeft. Deze vergunning geeft aan dat de studio werkt volgens de hygiënerichtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid.
Laat
geen permanente make-up aanbrengen:
- Op plekken waar u het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling heeft ondergaan.
- Op een litteken dat minder dan een jaar oud is.
- Op een plek waar minder dan zes weken geleden SPMU is gezet.
- Op een plek waar minder dan drie maanden geleden een SPMU of tatoeage is weg gelaserd of waar de laserwond nog niet genezen is.
- Op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen.
- Als u onder invloed bent van alcohol of drugs.
- Als u zwanger bent.
Daarnaast
wordt het afgeraden om semi permanente make-up te laten zetten als u last heeft van
één van de volgende aandoeningen:
- Diabetes
- Hemofilie
- Chronische huidziekte
- Allergie voor pigmentstoffen of andere materialen waarmee SPMU wordt gezet
- Immuunstoornis
- Hart- en vaatafwijkingen.
- Zwangerschap/borstvoeding
- Last hebben van epileptische aanvallen
- Chemotherapie of bestraling ondergaan
- Oogaandoeningen (bij eyeliner).
- Koortslip (bij lippigmentatie)
Heeft u één van deze aandoeningen of gebruikt u antistollingsmiddelen of antibiotica? En wilt u toch SPMU? Overleg dan eerst de mogelijkheden met een arts. Kijk voor achtergrondinformatie over bovenstaande risico’s op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl.
Omdat er tijdens het zetten van semi permanente make-up een wond ontstaat is er een kans op besmetting van ziekten die via het bloed worden overgedragen, zoals hepatitis B en C. Controleer daarom of de behandelaar hygiënisch werkt. Een hygiënische werkwijze is ook belangrijk om te voorkomen dat uw nieuwe SPMU gaat ontsteken.
Let er in ieder geval op dat:
- De naalden steriel zijn verpakt en alleen voor u worden gebruikt. De naalden zijn per stuk verpakt, inkt zit in kleine inktcupjes;
- Tijdens het zetten schone tissues of watjes worden gebruikt om de huid schoon te maken;
- De behandelaar tijdens het zetten van de SPMU handschoenen draagt een deze vervangt als hij of zij iets anders aanraakt dan de pigmenteerpen, een tissue of uw huid.
- De semi permanente make-up na afloop wordt verzorgd.
- De huid voor het zetten van de SPMU wordt schoongemaakt, gedesinfecteerd en eventueel geschoren met een nieuw wegwerpscheermesje
NAZORGMAATREGELEN SPMU
Nieuwe semi permanente make-up is vergelijkbaar met een schaafwond. Slechte verzorging en onhygiënische behandeling en nazorg kunnen wondinfecties en littekenweefsel veroorzaken. Bovendien kunnen wondinfecties tot een minder mooi resultaat leiden. Als u het behandelde gebied goed verzorgt duurt het ongeveer 6 weken tot de behandelde huid genezen is.
Tijdens het zetten van semi permanente make-up gaat de huid open, waardoor er een wond ontstaat. Na de behandeling kan de gepigmenteerde huid een beetje geïrriteerd en/of trekkerig aanvoelen en er kan mogelijk een kleine zwelling optreden. Dit is niet iets om u zorgen over te maken en hoort bij het genezingsproces.
Tijdens het helingsproces kunt u korstjes krijgen, dit is heel normaal. Het pigment zit onder de korstjes en daarom is het van belang dat u deze korstjes er niet af trekt/krabt. Om het behandelde gebied zo optimaal mogelijk te laten genezen en het mooiste resultaat te krijgen kunt u de onderstaande adviezen volgen.
Let
op: neem contact op met uw huisarts bij extreme roodheid, zwellingen,
bloedingen, wondvocht, kleurveranderingen of chronische pijn. En toon uw
huisarts uw pigmentpaspoort die u bij uw behandeling heeft meegekregen van uw spmu specialiste.
Behandel de SPMU tijdens het genezingsproces als volgt:
- Raak het behandelde gebied niet aan met vuile vingers, onthoud dat het een geopende en helende wond is, Een infectie kan ervoor zorgen dat het resultaat niet mooi geneest (was eerst je handen voordat je de huid eventueel op advies van de SPMU specialiste moet verzorgen met speciale nazorg crème).
- Probeer het behandelde gebied zo min mogelijk nat te maken. Door de korstjes te weken zullen deze sneller loslaten waardoor het niet goed geneest. Het pigment zit onder de korstjes en als deze vroegtijdig loslaten blijft er minder pigment over.
- Krab niet aan de behandelde huid/korstjes. Laat de korstjes er op een natuurlijke manier afvallen. Krappen, plukken of trekken aan de korstjes kan littekens, pigmentverlies of een infectie veroorzaken.
- Vermijd de eerste 7 dagen sporten en de eerste 10 dagen (bubbel)baden, zwembaden, sauna’s en stoombaden. In zweet zitten zouten en dit stoot het pigment af.
- De behandelde huid niet afdekken met pleisters of verband. Slaap niet op uw gezicht, zo voorkomt u dat de korstjes er sneller vanaf vallen. Zorg voor een schone kussensloop om infecties te voorkomen.
- Vermijd agressieve reinigingsmiddelen, crèmes, make-up of andere producten op het behandelde gebied totdat alle korstjes van nature zijn afgevallen. Deze producten kunnen de genezing ban het behandelde gebied negatief beïnvloeden en daardoor leiden tot een minder mooi eindresultaat.
- Stel uw semi permanente make-up gedurende 6 weken na de behandeling niet bloot aan UV-stralen of zonnebanken. Hierdoor kan het resultaat van uw SPMU drastisch veranderen.
- Gedurende de eerste 4 weken na de afspraak wordt ten strengste afgeraden om één van de volgende behandelingen te ondergaan: gezichtsbehandelingen, botox, chemische behandelingen en microdermabrasie.
Ombre Powder Brows
- Dag 1: om de 30 minuten de wenkbrauwen met een vochtig watje rustig deppen. Hiermee vangt u het wondvocht op en heeft u minder kans op grote korstvorming.
- Dag 1-3: Op dag 1 begint u in de avond met het wassen van uw wenkbrauwen. Was uw wenkbrauwen twee keer per dag met een milde ongeparfumeerde zeep (Seba-med, Neutral, Uni-Cura). Indien geadviseerd door uw spmu specialiste smeert u, na het wassen, de wenkbrauwen in met een speciale nazorgzalf 3 keer per dag.
- Dag 3-15: De kleur wordt steeds donkerder omdat de korstjes zich gaan vormen. De korstjes mag u er niet afkrabben/trekken. Dit hoort bij het genezingsproces. Na 4-6 weken komt de kleur iets terug maar niet zoals dag 1. Daarna komt u terug voor de nabehandeling.
Eyeliner
- Dag 1: Ieder uur met een vochtig watje schoonmaken indien geadviseerd door de SPMU specialist.
- Dag 2-3: In de ochtend en avond alleen met water schoonmaken, indien geadviseerd door SPMU specialist.
- Niet in de ogen wrijven!
-
Draag 2 weken na de behandeling geen contactlenzen.
-
Laat geen wimperextensions plaatsen tot 3 weken na de behandeling.
- Draag geen make-up totdat alle korstjes er van nature zijn afgevallen en de huid dicht is.
- Drie dagen voor de behandeling dienen wimperextensions verwijderd te zijn.
LipBlush
- De eerste 24 uur; de lippen kunnen gevoelig zijn en er kan wondvocht vrij komen. Dep elke 15 minuten met een vochtig en schoon wattenschijfje de lippen en smeer ze daarna in met Bepanthen/Vaseline. Er kan wat zwelling en kleine blauwe plekken ontstaan die slecht 1-2 dagen aanhouden.
- Vanaf de tweede dag: Maak uw lippen elke keer schoon met een vochtig en schoon watje na het eten, roken, drinken. De lippen dient u wel continue vet te houden. Het is niet nodig om te koelen met ijs, koelen met een vochtig en schoon doekje/watje mag wel.
- De volgende dag worden de lippen donkerder naar mate de korstjes beginnen te vormen, er kan nog steeds wat zwelling of kleine blauwe plekken zijn. De korstjes vallen binnen 3-10 dagen af.
- Heeft u ooit een koortslip gehad dan is de kans groot dat u dit na de behandeling weer krijgt. Wij adviseren u dan ook om minimaal 2 weken voorafgaand aan de behandeling elke dag L-Lysine tabletten (verkrijgbaar bij de drogist) in te nemen.
- Voorafgaand aan de behandeling adviseren wij u om de lippen twee dagen van te voren te exfoliëren.
Een week na de behandeling zal de kleur met 40% tot 60% afnemen. Het kan zijn dat het pigment op bepaalde plekken minder goed heeft gepakt. Schrik hier niet van, dit is normaal en wordt bij de nabehandeling bijgewerkt. Een nabehandeling is dus noodzakelijk voor een optimaal resultaat en het uiteindelijke resultaat is pas zichtbaar na de nabehandeling.
Externe factoren zoals peeling, scrubs en blootstelling aan te veel zon hebben invloed op de duurzaamheid van het behandelde gebied. Om de kleur van uw SPMU optimaal te behouden wordt het sterk aangeraden om een touch-up behandeling binnen de aangegeven periode te laten uitvoeren.
De behandelde huid blijft ook na genezing erg gevoelig voor zonlicht. Smeer uw SPMU daarom elke dag in met zonnebrandcrème om verkleuring te voorkomen.